Hi Spore trichoderma mikrobiológiai készítmény, 10 kg

CIKKSZÁM: 252780
RAKTÁRON
152 400 Ft
15 240 Ft/kg
0 ÉRTÉKELÉS
db

A specializálódott nagyüzemi szántóföldi növénytermesztés, látványos eredményei mellett, kedvezőtlen következményekkel is jár. A vetésváltás beszűkülése, az intenzív műtrágyahasználat, a talajok szervesanyag tartalmának csökkenése oda vezetett, hogy termőtalajaink mikrobiológiai fajgazdagsága erősen lecsökkent, a növények fejlődését szolgáló egészséges talajélet megbomlott. Visszaszorultak a talajélet szempontjából hasznos mikroszervezetek, és felszaporodtak a talajban olyan növényi kórokozók, mint például a kultúrnövények széles körét károsító Scleritinia sclerotiorum, amely a szklerotíniás rothadás megbetegedést idézi elő.

A Trichoderma egy növénybarát mikroszkópikus gomba, amely megtelepedve a gyökerek felületén szimbiózisba kerül a kultúrnövénnyel. E szoros kapcsolatból mindkét fél hasznot húz: a gomba használja a gazdanövény által termelt szerves összetevőket, viszonzásul többek között feltárja a talajban kötött formában lévő foszfort. A Trichoderma továbbá térparazitaként viselkedve kedvezőtlen mikrokörnyezetet alakít ki a kórokozó gombák, például a szklerotínia számára. A növényben un. Indukált Szisztemikus Rezisztenciát (ISR) vált ki, azaz immunizálja a növényt, amely ezáltal ellenállóbbá válik mind a károsítókkal (biotikus), mind a környezeti (abiotikus) stressz-hatásokkal szemben.

A Trichoderma gombák jelentős szerepet töltenek be a talajban zajló lebontási folyamatokban is. A két fő „olajos” kultúránkat károsító Sclerotinia gomba szaporító képletei (szkleróciumok) hosszú ideig fertőzőképesek maradnak, mivel az azt lebontó mikroorganizmusok, természetes módon csak kis számban fordulnak elő a talajban. Trichoderma gombaizolátum talajba juttatásával azonban nagyságrendekkel növelhető a hasznos csíraszám (1-2 db/cm3 helyett 100-200 db/cm3 talaj), ezáltal tízszeresére gyorsul a lebontási folyamat. Trichoderma kijuttatásával pótolni tudjuk talajainkból természetes körülmények között nagyrészt hiányzó, a káros gombákat kordában tartó, a növények számára kedvező környezetet nyújtó mikróba fajokat.

Kalászosokban és kukoricában is több szempontból indokolt a trichodermás kezelés. Egyrészt intenzív szármaradvány-bontó gomba lévén táplálék-konkurensként lép fel a talaj káros mikroszkópikus gombáival (pl. fuzárium, aszpergillusz) szemben, másrészt az indukált szisztemikus rezisztencia kiváltásával eredményesen küzdhetünk a gombatoxinok küszöbérték feletti megjelenése ellen.

Tovább
TERMÉKPARAMÉTEREK
ÖSSZETEVŐK
FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK
ÉRTÉKELÉSEK

Hi Spore trichoderma mikrobiológiai készítmény, 10 kg

CIKKSZÁM: 252780
RAKTÁRON
152 400 Ft
15 240 Ft/kg
0 ÉRTÉKELÉS
db
Kiemelt összetevők:
Nem komplex
Felhasználási terület: