Kedvező árfekvésű, de minőségi borok készítése 70 hektáros ültetvénnyel, jelentős biotermesztésbe vont területtel. A gyakorlott szőlészek számára a nehéz gazdasági környezet és a minőségi gyümölcsöt fenyegető gyakori gombabetegségek miatt egyértelmű, hogy ifjabb Pécsinger János szerint miért kell a sikerhez „egy kis, jó értelemben vett őrültség és hit az innovációkban, mint például a szőlőben is alkalmazható biológiai termékek”. A családi birtokon vallják, az új technológiák már a biotermesztéshez is felnőtt korba léptek, így szigorú szakmai kontroll mellett mára valóság lett a gyümölcslevek és borok terén költséghatékonyság, természetesség és prémium termék egysége.
Célokról, kihívásokról és a növényvédelméhez, tápanyag-gazdálkodáshoz bevált technológiákról kérdeztünk.
Az Ybl Miklós-díjas Ekler Dezső tervezte modern pincészet és gyümölcsfeldolgozó a Báródombon, reduktív technológiával készülő friss fehérborok tiszta savakkal, megőrzött aromákkal, ízekkel és a modern borfogyasztónak kedves élénk illatanyaggal, hordós érleléssel készülő nagyborok és egy saját, 8 boltból álló borszaküzlet-hálózat. Ifjabb Pécsinger János szerint az üzleti siker titkát keresve mai szemmel könnyű lenne elveszni a részletekben. Az agrármérnök végzettségű ügyvezető úgy véli azonban, mindehhez nem kellett más, mint sajátnak tekintett, őszinte termék.
„Hosszú utat járt be a családi birtok, amióta édesapám tapasztalt agrármérnökként és növényvédő szakmérnökként belevágott a szőlészeti munkába az 1990-es években. Tudatos építkezésbe kezdtünk, egy intenzív újratelepítés részeként kivágtuk a leromlott állapotú, tőkehiányos szövetkezettől átvett ültetvényeket. Olyan modern fajtákat és ahhoz illő technológiát akartunk meghonosítani, amivel nagy léptékben is kiváló minőségű szőlőt termelhetünk és bort készíthetünk. Fém távtartó szerkezettel, 3 méteres sortávval és 80-90 cm-es tőtávval telepítettük újra a szőlőinket, ahol ma szőlőkombájnos szüret és reduktív technológia segítségével dolgozunk. A legfontosabb fehérszőlő-fajtáink az olasz- és rajnai rizling, ezek közül az olaszrizling adja a termelés gerincét, míg kékszőlők terén a merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon hármas a legfontosabb. Kisebb mennyiségben találni még a területeinken cserszegi fűszerest, Irsai Olivért, traminit, sauvignon blanc-t, királyleánykát, pinot noirt és kékfrankost is. A termelés évente 350-400 ezer liter környékén alakul, amibe a biotermesztésből származó szőlőleveink is beletartoznak” – meséli a kezdetekről ifjabb Pécsinger János.
A fejlesztés öles léptékkel haladt az elmúlt években, a családi birtok új épületet kapott Ekler Dezső tervezésében, aki látványos és egyedi stíluselemekkel ellátott vasbeton épületet álmodott meg a család számára fontos Báródombra. Az építész a Franciaország borvidékein tett tanulmányutak, az ottani pincészetek és a magyar ikonikus pincesorok formavilágát olvasztotta egybe az épületben, amely egy mérnöki bravúr. Ezzel öltött testet a pincészet számára oly fontos régi és új együttélése az ültetvény szívében.
„Az elmúlt évek sorra hozták a szakmának a nehézségeket: szőlőfagy, Covid okozta vásárlóerő-csökkenés, energiaárak megugrása, egekbe szökött palackárak. A szőlészet és borászat ezért szerintem csak akkor működhet jól, ha hivatásként tekintünk rá, mint az orvosok, pedagógusok, ápolók teszik - jó értelemben kell hozzá egy kis őrültség, hiszen az elvitathatatlan szépségek mellett annyi a megoldani való feladat. Mi egyszerű filozófia mentén haladtunk: őszinte termékeket állítunk elő, úgy, mintha az saját magunknak készülne. Gyakorlatilag semmit nem forgalmazunk, amit nem tudnánk mosolyogva, jóízűen kóstolni és fogyasztani. Saját elgondolásainknak megfelelően formáljuk a tételeket, amit pedig nem fogyasztunk el, azt értékesítjük. Az éves forgalmunkra vagy a borokat, gyümölcsleveket csomagolásmentes termékként árusító üzleteinkre pillantva Győrben, Győrújfalun, Ménfőcsanakon, Téten, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron és Csornán, úgy tűnik, ez eddig bevált.”
Pécsinger János szerint ha egy családi márkát már elegen ismernek, akkor igazzá válik, hogy a jó bornak nem kell cégér. Ehhez azonban komoly szakmai fegyelemmel végzett növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás is szükségeltetik. Jó bor ugyanis elképzelhetetlen egyenletesen jó minőségben szüretelt gyümölcsök nélkül. A családi birtokon ezért is becsülik sokra a ma már több mint 7 éves kapcsolatot inputanyagok terén az IKR Agrárral, hiszen a cég rugalmasan, kiváló szakmaisággal és jó ár-érték arányú termékekkel tudja segíteni a munkájukat. Ezalól az ökológiai gazdálkodásba vont ültetvények igényei sem maradnak ki.
„A szőlő esetében a minőségi gyümölcshöz stabil alapok kellenek, az ültetvényeink estében alkalmazott ökológiai gazdálkodás ezt csak tetézi. A beavatkozásra rendkívül csekély a mozgástér, így talajelemzésre, növényanalízisre építve precíz tápanyagpótlással és megelőző kezelésekkel próbálunk a betegségek előtt járni. A jól táplált állománynak ugyanis jobb a betegségrezisztenciája. Ilyen téren szívesen választunk szőlő növényvédőszereket, lombtrágyákat célzottan az IKR Agrár által forgalmazott készítményekből is vagy épp a cég sajátmárkás termékei közül. Ezek ugyanis jó hatóanyag-tartalommal akkor állnak rendelkezésünkre, amikor azokra szükség van. Az ökológiai gazdálkodásba vont területeken 10 naponta réz-és kénkészítményekkel, valamint algakészítménnyel permetezünk, ami lassan 3 éve stabilan megelőz minden klasszikus megbetegedést – lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás. A szőlő fejlődését fenológiai fázisokhoz hangolt magnézium-, mangán-, bór- és vastartalmú lombtrágyával támogatjuk”.
A Pécsinger-birtokhoz hasonló szemlélettel dolgozó szőlészetekben kiváló megoldást nyújthat a gombás megbetegedések megelőzéséhez az IKR Agrár Pennthiol növényvédőszere.
A Penntihol az engedélyezett dózis terén elég nagy mozgásteret biztosít a lisztharmatfertőzések elleni védekezés alapkövének számító elemi kén használatában. A magasabb fertőzési nyomás esetén magasabb, melegebb időjárás esetén alacsonyabb dózisban alkalmazandó tetszés szerint 3-8 kg/ha dózis között, a fenológiához hangoltan 7-10 napos ismétlésben. Kijuttatása gátolja a levélatkák és takácsatkák nyárvégi felszaporodását is.
Az IKR Agrár kínálatában számos célzott lombtrágyakészítmény is elérhető.
Ezek közül a Spéci-Bór Plus a bór és a mikroelemek kombinációjával javítja a kötődést és a cukorképződést virágzás előtt és után alkalmazva. A készítmény egyszerre hatékony termésnöveléshez és az állományok stressztűrő képességének kitolásához is. Erről magas bór- és foszfortartalma mellett a benne található réz-, vas-, mangán-, cink- és molibdénkiegészítés kezeskedik. Ajánlott dózisa szőlőben 2 l/ha.
Pécsinger Jánosék szőlészetében évek óta dolgoznak humin- és foszforsavakkal, éjszakai algapermetezést folytatnak a növényi ellenállóképesség fokozásához. A szakember szerint hisznek az innovációkban, ez ugyanis a hatékonyság kulcsa.
„Több éve alkalmazunk például az alacsony lémennyiséggel algakezeléseket az ültetvényben. Este a növények légzőnyílásai nyitva vannak, így az alga képes bejutni a növényi szervezetbe, természetes formában növeli a betegségellenálló képességet. Hasonló technológiák terén most kerültek a látókörünkbe olyan innovatív anyagok is, mint az IKR Agrárnál elérhető Hi Spore vagy titaN mikrobiológiai készítmények, megkezdtük a párbeszédet, hogy feltérképezzük, milyen előnyöket tartogathatnak ezek a technológiák akár szőlészeti céllal a jövőben.”
Az IKR Agrár Hi Spore trichoderma gombára épülő mikrobiológiai készítményét gyümölcsösökben jelenleg sikeresen alkalmazzák háncssérülések után fellépő gombás megbetegedések visszaszorítására. A biológiai növényvédelemhez kialakított termék a talajba oltva fejti ki hatását, ahol a hasznos gombák elveszik az életteret a kórokozóktól. A kezelés csökkenti fertőzési nyomást, miközben a gyökérzetre kapcsolódó gombák felszabadítják a talaj amúgy kötött tápelemeit is. A titaN készítmény hasznos Bacillus mojavensis baktériumai hasonló elv mentén szorítják ki a káros baktériumokat a talajból. Az együttélés során a titaN-nal plusz nedvesség, foszfor és nitrogén válik elérhetővé az állományoknak.