Szabályozott hatású nitrogén műtrágyák alkalmazása a gyakorlatban | IKR Agrár Kft.
ENSIN - Kettőt egy csapásra!
HUNFERT - Minőségi magyar komplex műtrágyák
IKR Agrár Kft. - A tervezhető jövő!

Szabályozott hatású nitrogén műtrágyák alkalmazása a gyakorlatban

2019.02.21.

Hogyan tehetjük hatékonyabbá termesztett növényeink nitrogén táplálását, spórolhatunk meg munkaidőt és óvhatjuk a környezetet egyszerre?

Megkérdeztük azokat, akik már kipróbálták ezt a technológiát, beszéljenek helyettünk a termelők saját tapasztalataikról!

 

Stabile NS

Sarkady István (SARKADY-AGRO Kft.  Szatmárcseke) 

2018. március 7-én az IKR Agrár Kft demecseri területi központjában került megrendezésre az új növényvédőszer raktár átadásával egybekötött vevőtalálkozó, amelyen jómagam is részt vettem. Itt hallottam először a Stabile NS műtrágyáról, a tápanyag-gazdálkodási előadás során. Nekem amiatt keltette fel az érdeklődésem, mivel egy olyan új termék született, ami a már jól ismert DASA és ENSIN szilárd műtrágyák pozitív tulajdonságait ötvözi az UAN oldatok előnyeivel.

Az előadás során elhangzottak után, rögtön meg is kerestem a területi képviselő urakat, hogy lenne-e lehetőség arra, hogy a nevemre már korábban megrendelt folyékony nitrogén műtrágyát, ami még nem lett kiszállítva a telephelyre, átmódosítsuk Stabile NS-re. Nagyon rugalmasan és segítőkészen álltak a kérésemhez, ennek köszönhetően az elsők között volt lehetőségem kipróbálni az új műtrágyát.

Gazdatársaim szerintem egyetértenek velem abban, ha azt mondom, hogy a tavalyi évben egy extrém tavaszi időjárásnak lehettünk szenvedői. Egy nagyon meleg és csapadékszegény tavaszon vagyunk túl. A kalászosok és a repce kultúrák esetében, ha a rég bevált rutinnak megfelelően az „utolsó fagyon” történő nitrogén pótlást nem végezzük el 2018 február végén, amit egy kiadós csapadék követett, a későbbi időpontban kijuttatott műtrágya már nem, vagy csak kis mértékben tudott volna hasznosulni víz hiányában. A repce és búza esetében is ennek megfelelően történt az első fejtrágyázás szilárd MAS 27%-os műtrágyával. Valójában az IKR Agrár Kft.  termékajánlása a Stabile NS-re, az első fejtrágyázásra van pozícionálva. És mivel utólag rendeltem meg a terméket, ezért a második fejtrágyázás április első hetében már Stabile NS folyékony műtrágyával történt 200 liter/ha dózisban. Ekkor még reggelente voltak ugyan harmatok, de jelentős csapadék a vegetáció alatt már nem esett. Az extrém időjárás következtében olyannyira felborult a természet rendje, hogy a repce április 8.-án még szárba indulás előtt állt, április 18.-án pedig már kezdődött a virágzás. A kártevők elleni védekezést nem volt egyszerű kontrollálni, de a tápanyag utánpótlást sem.

Itt jegyezném meg a Stabile NS műtrágya előnyeit, amit én abban látok, hogy kora tavasszal kijuttatva, a nitrogén szabályozók hatásának köszönhetően folyamatosan szabadul fel a nitrogén hatóanyag, ami lehetővé teszi az egész vegetációs időszakra az egyenletes tápanyag felvételt. Nem kell azon aggódnunk, hogy éhezik a növényünk.

A másik nagy előnye pedig az oldott magas kéntartalmában rejlik, ami mind a búza, mind pedig a repce esetében önmagában is elegendőnek tűnt a vegetáció során. A továbbiakban nem igényelt más formában történő kén utánpótlást.

Hogy magamat is meggyőzzem, végeztem egy kísérletet is. A búzáim nagy része Stabile NS-el lettek műtrágyázva, ami 7 t/ha átlagtermést adott malmi minőségben. Arról a tábláról pedig, ahová 30 % -os UAN oldat lett kijuttatva, 6.4 t/ha tudtunk betakarítani. A különbség viszont nem a mennyiségben volt nagy, hanem a minőségében. Ugyanis ez még az euro minőséget sem tudta elérni.

A repce esetében az oldalági elágazások kb. egyharmada hiányzott, mivel rekordidő alatt nőtt meg és borult virágba az időjárásnak köszönhetően. Ennek ellenére egy 4.3 tonnás átlaggal sikerült betakarítanunk, nem kis meglepetésünkre.

A tavalyi sikeres vizsgája után, az idén már csak ezzel a műtrágyával tervezem megoldani a repce és a búza tápanyag visszapótlását, de gondolkozok a kapás kultúrák esetében történő bevetésén is, kultivátorozással egy menetben kijuttatva.

 

ENSIN

Pájtli József, Tamási – 700 ha

Növényvédő szakmérnökként nagyon fontosnak tartom a növénytermesztésben a következetesen és okszerűen alkalmazott tápanyag utánpótlást.

Tamási térségében közel 700 ha-on őszi búza, tritikálé, cukorrépa, napraforgó, kukorica és mák növénytermesztésével foglalkozunk. A domborzati adottságok miatt háromféle talajon dolgozunk, jellemzően enyhén lúgos pH és 2,5% humusztartalom mellett. Fontos, hogy a változó éghajlat hatásaira felkészítsük a növényeket, a gyökérzónában jelen legyenek felvehető formában makro, mezo- és mikroelemek is! Ezzel a kezdeti fejlődéstől ideális tápanyag ellátottságot biztosítsunk növényeinknek. Olyan műtrágyázási technológiát alkalmazzunk, amely folyamatos tápanyag utánpótlást biztosít!

Az őszi búza fejtrágyázására az ENSIN műtrágyát használom 250-300 kg/ha dózisban. A nitrifikáció gátlóval kezelt kénes nitrogén fejtrágya optimális fejlődést biztosít hónapokon keresztül. Egy hagyományos nitrogén műtrágyához képest, jobb a hatóanyag hasznosulása. Az ENSIN-el kevesebb nitrogén hatóanyagot kell kijuttatni, így könnyebb betartani a nitrát törvény rendelkezéseit is.

Nagy Imre – Bozzai – 350 ha

Családi gazdálkodóként, a fiaimmal együtt dolgozunk. Valamennyien mezőgazdasági gépész végzettségűek vagyunk, beoltva a termőföld szeretetével.

A 90-es évektől kezdve folyamatosan épült és bővült ki a gazdaság. Jelenleg 350 hektáron termelünk gabonaféléket, olajos növényeket és apró magvakat. A vetéstől a betakarításig rendelkezésre áll a teljes gépsor.

Az ENSIN-t 4 éve használjuk. Már az első próba évben hozta az eredményeket így folyamatosan növeltük a felhasználását. Az évek során tapasztaltuk, hogy nem csak a termés mennyisége nő, de a minőség is javul. Véleményünk szerint ennek is köszönhető, hogy a 2017 évi Vas Megyei Búza Termelési Versenyben – Étkezési kategóriában – elsők lettünk 9,58 t/ha terméssel.

A termék mellet az IKR Agrár Kft. pontos kiszolgálásával is elégedettek vagyunk, ezért valamennyi Termelőnek bátran ajánljuk az ENSIN-t!