Magnisul – innováció talajra hangolva | IKR Agrár Kft.
ENSIN - Kettőt egy csapásra!
HUNFERT - Minőségi magyar komplex műtrágyák
IKR Agrár Kft. - A tervezhető jövő!

Magnisul – innováció talajra hangolva

2013.03.27.

Az elmúlt évben a kukorica termesztéssel foglalkozók számára jelentünk meg új termékkel a magyar műtrágya piacon, a CORN Starter azóta mind szakmai, mind termelői körökben bizonyította, hogy helye van a kukorica technológiában.
Persze az idei év sem telik el újdonság nélkül, most a napraforgó termesztéshez ajánlunk figyelmükbe egy olyan speciális nitrogénműtrágyát, mely a modern technológiának egyik alappillére lehet. A szlovákiai Duslo műtrágyagyár az elmúlt években már nevet szerzett magának a magyar piacon kiváló ár-érték arányú termékeivel. A termékpaletta most tovább bővül egy újabb prémium minőségű műtrágyával.
A Magnisul, mely természetesen EK műtrágya a nitrogén műtrágyák egy specializált változata. A termék neve egy sokat mondó mozaikszó, mely a műtrágya hatóanyag tartalmára utal. Mag, mint magnézium, nimint
 nitrogén és sul mint szulfát. Mindezek vízoldható formában és egy kiváló szórhatósági paraméterekkel rendelkező melegen granulált szemcsében.
A Magnisul elsősorban nitrogénműtrágya, hiszen 21% nitrogént tartalmaz, melyből 13,6% ammónium és 7,4% a nitrát forma. A szulfát formájú, tehát teljes mértékben vízoldható kéntartalma szintén magas 11%, s ezen túl még tartalmaz legalább 5% vízoldható magnéziumot is!

Magnisul

A Magnisul alapvetően különbözik az összes többi nitrogén műtrágyától, hiszen más alapanyagból készül. A Mg tartalma nem dolomitőrleményből származik, mint a pétisó típusú termékek esetében, hanem magnezit kőzetből. A műtrágya ugyanis ennek a szinte kizárólag MgCO3-t tartalmazó kőzetnek a kénsavas feltárásával készül. A termék az általában magnézium pótlásra használt magnéziumtartalmú sókkal (magnézium szulfát, magnézium nitrát) ellentétben nem kristályos formájú, hanem granulátum, amely számos előnyös tulajdonság záloga. A gyártás során egy kettős só alakul ki a magnézium-szulfon-nitrát, mely kevéssé higroszkópos, így akár ömlesztett formában is jól tárolható, nem porosodik, a szemcsék nem hajlamosak a szétesésre, a Magnisul szemcseszilárdsága 100 N !!!
Az hogy nem higroszkópos anyag abból a szempontból is fontos, hogy jól keverhető más műtrágyákkal is, így felhasználása sokkal inkább tábla szintre adaptálható.
A granulátum homogén, a szemcsék min. 90% a 2-5 mm tartományba esik, ám a gyár ezt az értéket inkább a min. 95%-os érték felett tartja a vizsgálatok tanulsága szerint.
Ezen tulajdonságokból a jó tárolhatóság mellett a nagyon jó szórhatóság is következik! A modern, 24-36 méteres szórásszélességű szilárd-műtrágya kijuttató gépeknél, a röpítőtárcsák lapátjai óriási mechanikus igénybevételt jelentenek a szemcséknek, ám egy ilyen szemcseszilárdságú műtrágyánál ez nem jelent problémát.

Miért jó ha egy nitrogén műtrágya tartalmaz ként is?
A környezetvédelem előtérbe kerülésével az elmúlt évtizedekben a szénerőművek füstszűrőzésével vagy bezárásával, az üzemanyagok kéntartalmának csökkentésével egyre kevesebb kén kerül a légkörbe, a szuperfoszfát – mely nagy mennyiségű ként is tartalmaz – alapú foszforműtrágyázás is visszaszorulóban van a talajok kén utánpótlása megszűnik, a kimosódásra egyébként is hajlamos kéntartalom folyamatosan csökken és manapság bizony már pótlásra szorul.
A kénnek fontos szerepe van az enzimek, fehérjék és vitaminok felépítésében. Részt vesz a fotoszintézisben, a zsírsavak szintézisében, kéntartalmú aminosavak építőeleme. Az olajnövényekre magasabb kénigény jellemző, hiszen a magvak 40-50% olajtartalmának felépítéséhez bizony komoly mennyiségű kén szükséges! A kén az illóanyagokat (illatok, ízek) meghatározó vegyületek fontos alkotója is.

A magnézium hatása, szerepe a növényi életben:
A klorofill központi eleme, hiányában csökken a növényi asszimiláció és szintetizáló képesség elősegíti a szénhidrátképződést (cukor, keményítő), ezért burgonya, cukorrépa, gyümölcs, szőlő termesztéskor különösen fontos odafigyelni rá.
DE hiánya a hagyományos szántóföldi növényeknél is termést limitáló tényező lehet!

A talajok mobilizálható magnézium tartalma a szerves anyaghoz kötődik, tehát a humusztartalommal változik, valamint az alacsony Mg ellátottság általában alacsony Ca ellátottsággal jár együtt. Ezért a magnézium pótlásra leginkább a savanyú talajok, a kilúgozott barna erdei talajok és a savanyú homoktalajok szorulnak. Szintén nagyon pozitív hatása lesz a Mg pótlásának a heterogén, homokfoltos, agyagkibúvásos területeken.

A magnéziumhiány tünetei először az idősebb leveleken jelentkeznek mivel a magnézium mobilis elem, a növényen belül szállítódik, így a fiatal levelek tápelem igényét hiányos ellátottsági körülmények között a növény úgy elégíti ki, hogy az idősebb levelekből szállítja oda a magnéziumot.

Magnézium nélkül a klorofill nem működik, a fotoszintézis csökken, a termésveszteség az asszimilációra képes levélfelület csökkenésével arányos lesz. Ez növényféleségtől függetlenül igaz!

Az asszimilációs képesség csökkenésén keresztül jelentkező termésdepressziót jól mutatja az alábbi fotó, mely egy magnézium hiányos területen beállított K&S tápanyag kísérlet értékelése során készült.

Magnézium különbségek kukoricán

Látható, hogy Mg hiánya esetén a megfelelő méretű kukoricacsövek ugyan kialakultak, meg is termékenyültek, de a csövek felső harmadában-felében a szemek már nem tudtak kifejlődni a lecsökkent asszimilációs képesség miatt.

A Szlovákiában, Csehországban beállított kisparcellás kísérletek eredményei alapján elmondható, hogy a Magnisul a csak nitrogént tartalmazó műtrágyákhoz képest jobban növeli a hektáronkénti hozamot, illetve a kinyerhető olajtartalmat napraforgónál, repcénél, a fehérjetartalmat, ezermag tömeget kukoricánál és a sikértartalmat őszi búzánál.
Természetesen más növényeknél, kertészeti kultúrákban is létjogosultsága van ennek a speciális nitrogénműtrágyának azokon a területeken ahol a magnézium és/vagy kénhiány ezt indokolja.

Nézzük meg felhasználásának lehetőségeit a főbb szántóföldi kultúrák esetében kicsit részletesebben!

Napraforgó
A minőségi napraforgó termesztés egyik sarokpontja, hiszen a sikeres olajnapraforgó termesztést biztosító tápelemek közül 3 kritikus elem is benne a van a műtrágyában!

  • Nitrogén – ammónium és nitrát formában is megtalálható a Magnisulban, az azonnali és az első néhány hét vegetatív növekedési igényének kielégítésére
  • Kén – olajnövényeknél, a zsírsav szintézisben betöltött fontos szerepe miatt pótlására fontos odafigyelni, ellenkező esetben komoly olajtartalom és termésmennyiség csökkenésre számíthatunk
  • Magnézium – hiányára érzékenyen, termésdepresszióval reagál a napraforgó, különösen ha ez Ca hiánnyal párosul
  • Emellett természetesen fontos a megfelelő foszfor és főleg a kálium ellátásról is gondoskodni!

A Magnisul napraforgóban felhasználható starter hatású műtrágyaként önmagában, vagy akár foszfor/kálium kiegészítéssel keverékben vetéssel egy menetben kijuttatva, starterezésre alkalmas vetőgép hiányában pedig teljes felületre kiszórva, ha mód van rá a vetőágyba bedolgozva.
Szintén ajánlható kiegészítő trágyázásra – ahol a technikai lehetőség adott hozzá – a sorközműveléssel egy menetben, a sorok mellé kijuttatva vagy teljes felületre kiszórva addig az időpontig amíg a műtrágyaszóró géppel a területen a növényzet károsítása nélkül tudunk dolgozni.

Applikációs kísérletek napraforgóval 2005-2008

Tápanyag adagolás (kg*ha-1)
  N P
(P2O5)
K
(K2O)
Mg
(MgO)
S
Kontroll
MAS 27 60
DASA® 26/13 60 30
MAGNISUL 21-5-11 60 8,6
(14,3)
31,4

 

Napraforgó átlageredmények 2005-2008

Búza, repce
Fejtrágyaként kijuttatva S és Mg tartalma minőség javító hatású. A kén tartalmú aminosavak felépítéséhez optimális környezetet teremt, ezért búzánál a fehérje tartalomra/sikér mennyiségére kedvező hatású, illetve repcénél a zsírsav szintézis és a klorofillképződésen keresztül az általános asszimilációs képesség javulásával termés és olajtartalom növelő hatású. Bátran ajánlom, hogy valamelyik nitrogén fejtrágya adagot – minőségjavító célzattal – Magnisul formájában adjuk ki a csak nitrogént tartalmazó fejtrágya helyett!

Kukorica
Korábban volt róla szó, látható a K&S kísérlet fotóján, hogy magnézium hiányos körülmények között termesztett kukoricán milyen komoly termésdepressziót okozhat, ha nem fordítunk figyelmet a Mg pótlásra.
Ha valaki szerves anyagban szegény talajon vállalkozik kukorica termesztésre, ott bizony 10-20% plusztermést jelenthet a Magnisul használata. Ilyen esetben nitrogén alaptrágyaként – lehetőleg a vetés előtt bedolgozva – vagy sorközművelő kultivátorral kiadva kiegészítő trágyaként is felhasználható a technológiában.
Ha rendelkezésre áll starter műtrágyázásra alkalmas kukorica vetőgép, akkor nyugodtan használjuk akár önmagában, vagy foszforkiegészítéssel, mint kevert műtrágyát.
DAP (18N – 46P2O5), vagy CORN Starter is felhasználható a keverékben, hiszen mindkettő megfelelően jó minőségű granulátum.

A termék kifejlesztését a fejlett mezőgazdaságú német, osztrák és cseh piac elvárási indukálták és elsődleges felvevő piacai is ezek, ám az IKR Agrár Kft. – az AGROFERT csoporthoz tartozás előnyeit kihasználva – immáron a magyar piacon is hozzáférhetővé teszi ezt a prémium minőségű, speciális nitrogénműtrágyát.
A Magnisul műtrágya 2013. áprilisától elérhető az IKR Agrár Kft. partnerei számára ömlesztett, big bag zsákos, illetve 25 kg zsákos, palettizált egységrakomány formában.

 

Péntek Csaba
termékmenedzser


​2013. március 27.