KalciFert – a megoldás savanyú talajokon! | IKR Agrár Kft.
ENSIN - Kettőt egy csapásra!
HUNFERT - Minőségi magyar komplex műtrágyák
IKR Agrár Kft. - A tervezhető jövő!

KalciFert - a megoldás savanyú talajokon!

2017.07.25.

Magyarország teljes mezőgazdasági területének közel 2/3-án gazdálkodunk savanyú talajokon. Ezeken a területeken a kalcium (Ca) kimosódása a talaj mélyebb rétegeibe, a talaj szerkezetének és kémhatásának folyamatos romlásához vezethet (vezet). A talajromlás és a kémhatás változása szabad szemmel nem észlelhető.

Talajsavanyodásból származó lehetséges problémák:

 • A talaj tápanyag szolgáltató képességének romlása
 • Tápelemek felvételének csökkenése
 • A cementáló anyag (Ca) kilúgzása talajszerkezet romlásához vezet, amelynek következménye a levegőzetlen talaj (talajtömörödöttség)
 • A talajban felhalmozódott fémek oldhatósága nő, ezért a toxicitás növekszik
 • A talaj biológiai aktivitásának leromlása, a mikroorganizmusok életterét behatárolja
 • A talajból a növények nem jutnak elegendő Ca mennyiséghez, amely fejlődési problémákat okozhat.  A Ca hiánya termésveszteséghez és minőségromláshoz vezethet.
   

 

A legtöbb tápelem felvehetősége a talaj pH 6-7 tartományában közelít a maximumhoz. Kimondható tény, hogy a kémhatások változása a tápelemek oldhatóságában és azok felvetőségében jelentős szerepet tölt be.

 

A megoldás: KalciFert

Az Agrofert a.s. cégcsoport innovatív fejlesztései megoldást nyújtanak a mai kor kihívásaira. Így az IKR Agrár Kft. egy speciálisan új összetételű talajjavítóval keres megoldást a savanyú talajok kezelésére. Kedvezően befolyásolva a talaj pH értékeit, javítva talajaink tápanyagszolgáltató képességét. Az IKR Agrár Kft. talajjavító ajánlata egy új termék: KalciFert

 

Termékleírás:

A KalciFert egyedülálló gyártási technológiával készül. A különlegesen megválogatott alapanyag az alapja a KalciFert sikerének. A gyártás során felhasznált mészkövet (CaCO3) rendkívül finomságúra őrlik. Az alapanyag minőségét a gyártás során folyamatosan ellenőrzik. A KalciFert nitrogén (N) tartalmú talajjavító, amely granulált formában készül.

Hatásmechanizmus:

A KalciFert alapanyagaként használt mészkőpor őrlemény szemcsemérete 0,03 mm. Ez az egyedülálló finomságú mész (CaCO3), a talajban felhalmozódó hidrogénionokkal gyors reakcióba lép. Ennek a kifejezetten gyors reakciónak a hatására pH korrekció indul el a növények gyökérzónájában.  A pH javulása és a tarlóbontás céljából kijuttatott nitrogén hatóanyag együttese ideális körülményt teremt a talajban zajló mineralizációs folyamathoz.

Fizikai tulajdonsága:

Talajkondicionáló technológiai ajánlat:

Felhasználásának javasolt időpontja a szántóföldi növénykultúrák esetében 1-3 héttel közvetlenül vetés előtt, röpítő tárcsás műtrágya szóróval. A gazdaság agrotechnikai lehetőségeinek figyelembevételével, a meszező trágyázás javasolt dózisa sávkezeléssel (pl.: Precíziós gazdálkodás esetén) és vetőgéppel egyaránt kijuttatható.

Telepített kertészeti kultúrák vagy ültetvényesek esetében a KalciFert kijuttatásának javasolt időpontja: kora tavasz. Az időpont megválasztását a kezelni kívánt növénykultúrák figyelembevételén túl a talaj hőmérséklete és a tavaszi időszak csapadékviszonya befolyásolhatja.

1. Meszező trágyázás
Kedvező talaj pH esetén – viszont kalcium igényes növény termesztése alkalmával – szükséges lehet a meszező trágyázás. Az ajánlott dózis eltérő növénykultúrák esetében 150 – 300 kg/ha mennyiség között változhat.

2. Talaj kondicionáló
Erősen savanyú talajok (4 – 5,5 pH) javítása esetén – a talaj szerkezetétől függően – az ajánlott dózis 300 – 600 kg/ha mennyiség is lehet.

Tapasztalataink szerint a meszező trágyázás és a talajjavítás alkalmával használt KalciFert dózis pH korrekciós hatása a kezelést követően több éven át is kimutatható. Természetesen szakszerűen vett talajmintából, laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek összehasonlításával ellenőrizhető a pH változás hatása. A talaj pH javulásának vagy a semleges közeli állapot megtartásának érdekében szaktanácsadásunk szerint ismétlő kezelés szükséges.

KalciFert használatának előnyei:

 • Gyors pH javulás, rövid idő alatt
 • A növények számára felvetővé válnak a tápelemek, ezáltal egészséges a növényállomány
 • Kiszámíthatóbb a terméshozam és termés minőség
 • Aktív talajélet
 • Javítja a kezelt terület talajszerkezetét, ezáltal könnyebben művelhető a talaj
 • Javul a talaj hő és vízháztartása
 • A kezelést követően, több évben kimutatható a pH korrekció
 • Kedvező szállítási és tárolási feltételek
 • Kevesebb az anyagmozgatás
 • Kijuttatása egyszerű, a granulált gyártás technológiának köszönhetően
 • Környezetkímélő termesztés technológiai megoldás

 

Hozza ki a legtöbbet a talajban rejlő lehetőségekből!